A béka feneke alatt (Csak erős idegzetűeknek)

2019.09.06

Egy férfi állásinterjúra megy egy családhoz. A háziasszonnyal beszélget a munkáról, és a történetben kiderül, hogy a férfit háziállatnak, egy vizsla kutyának veszik fel a családhoz, mert az igazi állattal túl sok a gond. A férfi az iromány végén el kezdi utánozni a kutyát a lakásban.

Nos, erről szól az a novella, ami kis hazánk "legrangosabb" irodalmi pályázatán I. helyezést ért el, és 300.000 Ft pénzjutalomban részesült. Itt tart jelenleg a magyar kultúra és irodalom. A műveket egy zsűri értékelte: elnöke Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, az Élet és Irodalom próza rovatának szerkesztője, továbbá Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetségének társelnökei voltak. Ők hozták meg a döntést a legtöbb írót megmozgató pályázaton, ahol több mint 4500 alkotás vett részt. Ők határozzák meg ma Magyarországon az irodalmi kultúra színvonalát, morálját, értékrendjét. Márpedig ha ez így van, akkor NAGYON NAGY A BAJ!!!

Persze én csak egy óvónő, kulturális menedzser, és két gyermek édesanyja vagyok, aki "néha írogat". Kis hal vagyok én a nagy sártengerben, hogy számítson a véleményem, esetleg ítélkezzek mások felett, de a zsűri is ezt tette, és egy ocsmány, az emberi méltóságot tipró írást választottak győztes műnek. Márpedig ez felháborító! Én tényleg kerestem az említett történetben a valódi mondanivalót, az értéket, a katartikus élményt, és el is fogott valami melegség a gyomrom tájékán... igen, a hányinger!

Persze, lehet mondani, hogy savanyú a szőlő, mert nem én nyertem, de nem hogy savanyú, egyenesen mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan az a szőlő. Lehet mondani, hogy én döntöttem úgy, hogy nevezek-e egy ilyen irodalmi versenyre, de az eredményen és annak erkölcstelen voltán ez nem változtat. Ez történik ma Magyarországon! Megtörténhet ilyen egyáltalán! És senki nem mondja azt, hogy, na de kérem, Uraim, mégis mi ez a sz@r??? Igen, én felszólalok, mert a tétlenség a bűn melegágya, és az ezt eredményezi. Nekem nincs hatalmam, csak véleményem, de akinek van, miért nem tesz valamit? Ja, hogy ez is politika? Majd elfelejtettem... Csak hogy a jövőnk és gyermekeink jövője a tét!

Nézzük meg a kisiskolások olvasókönyvét! Vagy az Alföld irodalmi magazin hasábjait, ahol véres plüssmaciról és börtöntöltelék gyerekekről szólnak a versek. Mondom én, hogy a béka feneke alatt vagyunk, és kérdem én, hogy hol az alja?

Szóval kimerészkedtem a csigaházamból, körbenéztem, és nagyon nem tetszik, amit láttam, úgyhogy visszahúzódom a csigaházamba, és folytatom a gyermek mesekönyvem írását és illusztrálását, ami hagyományos magyar és egyetemes értékeken alapul, és továbbra is csendben Embert faragok magamból és a gyermekeimből.

Szomorúsággal és fájdalommal telve, üdvözlettel:

Balla Kriszta 'FÉNYSZÓRÓLÁNY'

Az Álljon meg egy novellára! pályázat győztes írása itt olvasható (már ha van hozzá gyomrod):